Historija kluba

Historija kluba

Do 15. jula 1976. godine klub je radio pod imenom "Iskra", kada je pristupio Univerzitetskom sportskom društvu "Bosna", pod čijim imenom od tada djeluje i postiže svoje najznačajnije rezultate na svim poljima aktivnosti (organizacionom, sportskom, pedagoško-stručnom, izdavačko-propagandnom...). Pjesnički rečeno, "Iskra" se razbuktala u veliki plamen zvani "Bosna", koji je kasnije prerastao u ogromni šahovski požar evropskih razmjera...
Osnivač kluba i njegov glavni aktivista i graditelj je Milorad Gaćina, koji je, kao 23-godišnji student prava (uz pomoć entuzijasta: Hamdije Imamovića , Mehmeda Abadžića , Obrada Krsmanovića...), formirao klub (u utorak) 5. januara 1960. godine, u Logavinoj ulici broj 2, u okviru Omladinskog sportskog društva "Iskra", u srcu Baščaršije, kada je ovaj mali kolektiv registrovan u ŠS BiH sa 33 člana.

 Rad i život kluba otpočeo je, kao i obično, simultankama, usmenim novinama, kategornim turnirima, sa lijepim željama i velikim ambicijama. Kupljeni su prvi šahovi, prvi satovi, prve šahovske knjige.

Ubrzo po osnivanju, u širim šahovskim i sportskim krugovima i u štampi, nametnulo se neizbježno pitanje: Ko je ta "Iskra", klub koji je preko noći postao velika sportska atrakcija i senzacija.Agilni članovi uprave nailazili su, pri realizaciji programa, na brojne probleme, ali su prijegornim amaterskim radom, velikom ljubavlju prema šahu i klubu i izuzetnim sportskim zanosom uspijevali da savladaju sve teškoće, tako da je klub (za kratko vrijeme) postao poznat, popularan i jak i našao se na putu uspjeha i slave.
Šahovski klub "Bosna" Sarajevo, ekipni prvak Evrope 1994., 1999., 2000. i 2002., sedmostruki prvak SFR Jugoslavije i trostruki pobjednik Kupa maršala Tita, član je velike sportske porodice Univerzitetskog sportskog društva "Bosna", čije vitrine krase brojni domaći i inostrani trofeji.Danas se Šahovski klub “Bosna” nalazi u ulici Pruščakova 21, u samom centru grada. U istoj ulici, na istom broju, posjednik je vlastitog, a osnivač  je i firme “Top” d.o.o , koja se pored osnovne djelatnosti: hoteli,moteli sa restoranom, bavi i prodajom šahovske opreme i šahovskim izdavaštvom. Time se ostvaruje dodatni prihod za šahovske aktivnosti Kluba, između ostalog, i “Projekat šah školskoj omladini” koji egzistira od 1996 godine.U sklopu objekta se nalaze i prostorije u kojima se može organizirati takmičenje do 80 učesnika, kancelarije za vlastite potrebe i iznajmljivanje, restoran sa ljetnom baštom od cca. 250 kvadratnih metara i tri luksuzna apartmana.Kao najuspješniji sportski kolektiv, dnevno okuplja veliki broj ljubitelja ove drevne igre. Organizator je tradicinonalnog međunarodnog Šahovskog turnira “Bosna” , koji se od 1998. godine, igra pod pokroviteljstvom Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH.

  • Prati nas
  • RSS
  • Facebook Fan Page
  • Twitter - Follow us