Robert Markuš pobjednik turnira „Bosna 2013“

Pobjednik 43. Međunarodnog šahovskog turnira «Bosna 2013» po dodatnim kriterijima je šahista Robert Markuš. Pobjednik B turnira je Adnan Bandić, dok je najuspješnija šahistkinja Sara Jaćimović. 

 

Vodeći Markuš i Kovačević su igrali veoma solidan turnir i u posljednje kolo su ušli neporaženi. Razumljiva je njihova odluka da, iako bijeli, ne budu previše ambiciozni već da ponudama remija uspješno završe turnir. Veteran Nikolić je bio jedan od najborbenijih igrača i remi protiv Markuša mu je tek drugi remi na turniru. Priliku da pobjedom u posljednjem kolu stigne vodeće i čak pobijedi na turniru zbog boljih dodatnih kriterija je imao Mađar Gabor Papp. No, u finišu je naišao na odličnog crnogorskog šampiona Đukića. I baš kada se pozicija zaoštrila oba igrača su se sjetila narodne mudrosti da je vrabac u ruci bolji od goluba na grani, pa je sklopljeno primirje. Rusu Antipovu prija Sarajevo i ovdje je prošle godine osvojio velemajstorsku normu. Danas mu je bila potrebna pobjeda protiv Dalibora Stojanovića za još jedan velemajstorski rezultat. Antipov je dugo gradio prednost, doša do dobijene pozicije ali su se onda umiješali nervi i cajtnot pa je ispustio pobjedu. Dugogodišnji stub Bosnine ekipe Zdenko Kožul je kao i obično sve partije igrao do kraja. U posljednjem kolu je slomio otpor Grandeliusa i time je najborbeniji igrač turnira sa samo jednim remijem. Veoma masovni B turnir je pokazao da ovakvih takmičenja treba Sarajevu i BiH. Mnogi mladi igrači su stekli dragocjeno iskustvo, a poneka viđena suza je sastavni dio procesa rađanja novih zvijezda. Na turniru je pobijedio odlični Adnan Bandić.  

 

Ovogodišnji tradicionalni turnir okupio je 107 učesnika, iz 12 zemalja svijeta od čega je 29 šahista učestvovalo na A turniru i 78 na B turniru. Nagradni fond bio je 43.000,00 KM a pokrovitelji ovogodišnjeg šahovskog turnira „Bosna 2013“ su: Vlada FBiH, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i Vijeće ministara BiH.

 

Tradicija koja je započeta davne 1957. godine danas je prerasla u svjetsku vrijednost. Po 43. put ispisana je stranica u šahovskoj historiji Sarajeva. Ovogodišnji turnir bio je  ponovo vrhunski kulturni, sportski i društveni događaj koji je u rangu najvećih događaja u Bosni i Hercegovini i na izuzetan način promovisao naš grad i našu državu u svijetu. Zadržali smo tradiciju organizacije jednog od tri najveća šahovska Open turnira na svijetu i nadam se da ćemo slijedeće godine imati veći broj učesnika i više bolje pozicioniranih igrača. Vidimo se na „Bosna 2014“.

  • Prati nas
  • RSS
  • Facebook Fan Page
  • Twitter - Follow us