4 kolo: Brzi remiji, preokret u partiji

Četvrto kolo na A turniru je obilježilo nekoliko brzih remija na prvim pločama. Ruski predstavnici Evgeny Gleizerov i Aleksandr Rakhmanov su brzo sklopili primirje, a nedugo nakon njih su istim rezultatom završene partije Kurajica – Jovanović i Palac – Šebenik. Najzanimljiva partija je igrana na drugoj ploči između Zdenka Kožula i Mustafe Yilmaza. Iako se nakon otvranja činilo da će Yilmaz kreirati ozbiljne probleme bivšem evropskom šampionu, turski reprezentativac je nakon nekoliko nepreciznosti došao u veoma tešku poziciju. U ključnom momentu i tehnički dobijenoj poziciji Kožul je napravio veliku grešku, te je partija završena u korist Yilmaza. Ovime se Yilmaz pridružio vodećem dvojcu iz Rusije Rakhmanovu i Gleizerovu .

Stanje na tabeli je: Rakhmanov, Gleizerov i Yilmaz po 3,5, Kožul, Jovanović, Kovačević i Kurajica 3, itd.

Top mečevi u sljedećem kolu su: Rakhmanov – Yilmaz, Kožul – Gleizerov i Jovanović – Kovačević.

Na B turniru samo dva igrača imaju maksimalan učinak – IM Rajko Bogdanović i Amar Salihović. Bogdanović je ubjedljivo savladao FM  Nihada Hodžića, dok je Salihović bio bolji od FM Roberta Veleskog iz Makedonije. Njihov susret je neminovan u sljedećem kolu. Njihovi najozbiljniji konkurenti su FM Srđan Zelenika, Goran Vajić i Lazar Stavnjak. I dalje najuspješnije šahistkinje su Laura Unuk i Gabriela Koskoska, a njima su se sa tri poena pridružile Mila Žarković iz Srbije i Teja Vidić iz Slovenije.

Stanje na tabeli: Bogdanović i Salihović 4 poena, Zelenika, Vajić i Stavnjak po 3,5 poena itd.

U sljedećem kolu borba za vrh tabele se očekuje u partijama: Bogdanović - Salihović, Zelenika – Stavnjak i Simić – Vajić.

Galerija slika: https://plus.google.com/photos/117397142410841646195

  • Prati nas
  • RSS
  • Facebook Fan Page
  • Twitter - Follow us