1 kolo: Favoriti sigurni

Prvo kolo 44. međunarodnog šahovskog turnira je završeno nakon četiri i po časa, a rezultati nisu donijeli velika iznenađenja.

Velemajstori Aleksandr Rakhmanov iz Rusije, Benjamin Bok iz Holandije i bivši šampion Evrope Zdenko Kožul su relativno lako ostvarili prve pobjede.Prvi nosioc A turnira Hrvoje Stević je nakon velike borbe uspio savladati internacionalnog majstora Blažu Kalezića i time se pridružiti glavnim favoritima na čelu tabele. Već na samom startu gledaoci su mogli uživati u bh. derbiju starih poznanika na 64 polja, internacionalnog majstora Zvonimira Meštrovića i velemajstora Bojana Kurajice. Uprkos nastojanjima obojice da ostvare pobjedu na početku turnira, partija je završena neriješenim rezultatom. Mladi predstavnici Bosne i Hercegovine Denis Kadrić i Dejan Marjanović su zabilježili remije. Marjanović je svakako zadovoljan neriješenim rezultatom u partiji sa velemajstorom Marinom Bosiočićem. Suprotno tome, Kadrić nije uspio realizovati nadmoćnu poziciju u partiji sa Senadom Kamberovićem.

Na B turniru, kao što se i očekivalo, većina favorita je zabilježila sigurne pobjede. Od deset prvorangiranih igrača jedino se poskliznuo gost iz Norveške Vea Odin Blikra izgubivši od Milomira Milovića. Zanimljivo je da su pripadnice ljepšeg pola bile uspješne u prvom kolu, njih 11 je ostvarilo 6,5 poena. Favoritkinje za prvu nagradu su ubilježile pobjede, a iznenađenje je remi gošće iz Makedonije Monike Stojkovske u meču sa trećim nosiocem FIDE majstorom Enverom Muratovićem.

Na A i B turniru je ukupno odigrano 66 partija – bijeli su slavili u 23 partije, crni su bili uspješniji u 24 partije, dok je 19 partija završeno neriješenim rezultatom.

 

Sljedeće kolo na A turniru donosi 4 velemajstorska duela: Stević – Ulibin, Đukić – Rakhmanov, Bok – Stojanović i Šebenik – Kožul.

S obzirom na veliki broj igrača, drugo kolo B turnira neće obilježiti dueli između glavnih favorita za osvajanje prve nagrade.

 

Galerija slika: https://plus.google.com/photos/117397142410841646195

  • Prati nas
  • RSS
  • Facebook Fan Page
  • Twitter - Follow us