6 kolo: Rakhmanov i dalje u vodstvu

44. međunarodni šahovski turnir „Bosna 2014“, se održava u Sarajevu od 30. maja do 6. juna. Sala za igru se nalazi u luksuznom hotelu Radon Plaza*****. Danas je na rasporedu bilo šesto kolo sa startom u 16,00h.

Za razliku od prethodna dva kola, A turnir je donio veliki broj odlučenih partija. Na prvoj ploči je sklopljen brzi remi u partiji Jovanović – Rakhmanov, dok je na drugoj ploči Kovačević ispustio prednost protiv Gleizerova i partija je završena remijem. Hrvatski reprezentativac Zdenko Kožul je sa crnim figurama savladao Bojana Kurajicu i time se približio vodećem Rakhmanovu na pola poena. Uzbudljiv je bio duel na 4. ploči Yilmaz – Ulibin. Ruski velemajstor je žrtvovao materijal za napad. Ipak odličnom odbranom svog kralja Yilmaz je pobijedio.

Stanje na tabeli je: Rakhmanov 5,Kožul, Yilmaz iGleizerov 4,5,Jovanović, Šebenik, Kovačević,  Bok, Palac i Bosiočić 4 poena, itd.

Top mečevi u sljedećem kolu su: Kožul – Rakhmanov, Gleizerov – Yilmaz, Bok – Jovanović, Bosiočić – Palac i Kovačević – Šebenik.

Na B turniru, nakon velike borbe, su ostvareni sljedeći rezultati na prvih pet ploča: Vajić – Bogdanović remi, Salihović – Mrnđić remi, Hadžović - Hodžić 0:1, Stavnjak – Žarković remi i Bućan – Muratović 1:0. Ovime su se FM Nihad Hodzić i Eldin Bućan izjednačili po broju poena sa liderima iz prethodnog kola Bogdanovićem, Salihovićem i Vajićem.

Stanje na tabeli je sljedeće: Bogdanović, Salihović, Vajić, Hodžić i Bućan 5 poena, Stavnjak, M. Mrnđić, Veleski, Žarković, Unuk, Simić i Turk 4,5 poena, itd.

Značajniji parovi 7. kola su: Bogdanović – Bućan, Salihović – Hodžić i Simić – Vajić.

Galerija slika: https://plus.google.com/photos/117397142410841646195

  • Prati nas
  • RSS
  • Facebook Fan Page
  • Twitter - Follow us