5 kolo: Rakhmanov sam na vrhu

44. međunarodni šahovski turnir „Bosna 2014“, koji se održava u hotelu Radon Plaza***** je ušao u drugu polovinu nakon završenog petog kola. Za razliku od prethodnog dana, na rasporedu je bila jedna partija sa startom u 16,00h.

I ovaj put, A turnir je obilježio veliki broj neriješenih rezultata na čelnim pločama. Najzanimljiviji su bili dueli na prve dvije ploče Kožul – Gleizerov i Rakhmanov – Yilmaz. Gleizerov je propustio priliku da iskoristi pješaka više, te je u obostranoj vremenskoj oskudici ispustio dobitak. Partija Rakhmanov – Yilmaz je dugo vremena bila balansirana, ali je ruski velemajstor pokazao bolju tehniku, osvojio pješaka i došao do četvrte pobjede. Ovime je postao lider turnira. Od ostalih rezultata treba izdvojiti pobjedu Dejana Marjanovića, koji nastavlja sa odličnom igrom i sve je bliži osvajanju prve norme za titulu internacionalnog majstora. Najbolji predstavnik Bosne i Hercegovine je i dalje velemajstor Bojan Kurajica, koji je danas remizirao sa Emirom Dizdarevićem.

Stanje na tabeli je: Rakhmanov 4,5 , Gleizerov 4, Yilmaz, Kožul, Jovanović, Kovačević, Kurajica i Ulibin po 3,5 itd.

Top mečevi u sljedećem kolu su: Jovanović – Rakhmanov, Kovačević – Gleizerov, Kurajica – Kožul i Yilmaz – Ulibin.

Nakon 5. kola na B turniru nijedan igrač nema stopostotni učinak. Duel između IM Rajka Bogdanovića i Amara Salihovića je završen remijem. Ovo je iskoristio Goran Vajić, koji je pobjedom nad FM Srđanom Zelenikom stigao vodeći dvojac. Na drugoj strani FM Lazar Stavnjak je podijelio poene sa FM Mirsadom Kahorvićem i nije se uspio pridružiti vodećoj trojici. Mila Žarković je zabilježila još jednu pobjedu i sada se nalazi u grupi igrača sa 4 poena, ali i na prvom mjestu u konkurenciji šahistkinja.

Stanje na tabeli: Bogdanović, Salihović i Vajić 4,5 poena, Stavnjak, M. Mrnđić, Hodžić, Hadžović, Žarković i Bućan 4 poena, itd.

Značajniji parovi 6. kola su: Vajić – Bogdanović, Salihović – Mrnđić, Hadžović – Hodžić i Stavnjak – Žarković.

Galerija slika: https://plus.google.com/photos/117397142410841646195

  • Prati nas
  • RSS
  • Facebook Fan Page
  • Twitter - Follow us